Profilaksa u trudnoći

Trudnoća pored ostalih promena u organizmu ima uticaja i na stanje usta i zuba. Promene uzrokovane hormonima i izmenjenim metabolizmom dovode do raznih promena na desnima, sluzokoži usta i na samim zubima. Od velike je važnosti od samog početka povesti brigu i o oralnom zdravlju. Nekada česta izreka: „ Jedna trudnoća – jedan zub“, danas nije više pravilo.

Pored oralne higijene blagovremena poseta stomatologu je jedan od najvažnijih faktora prevencije. Raznim indeksima plaka i upale moguće je utvrditi postojeći rizik od oboljenja. Dodatni mikrobiološki testovi mogu dati jasnu sliku o situaciji u ustima. Time se može i utvrditi rizik od prenosa oboljenja na bebu.

Oralna higijena i pravilna ishrana predstavljaju osnove dobre prevencije oboljenja. Fluor i u trudnoći nalazi svoju primenu. Pored sanacije zuba i oboljenja desni od velike koristi predstavlja i profesionalno čišćenje koje se sprovodi u ordinaciji. Sve navedene mere treba da i u izmenjenim okolnostima sačuvaju zdravlje buduće majke.