Profesionalno čišćenje zuba

Podpora kućnoj nezi

Kućna nega usta i zuba podrazumeva korektno pranje zuba i ispiranje usta medicinskim rastvorima. U tu svrhu se mogu koristiti pored četkice za zube ( koju uzgred rečeno treba menjati najkasnije svake 3-4 nedelje), i razna dodatna pomagala kao što su četkice za inter dentalne prostore, zubni konac, aparati za masažu desni itd. Ne treba zaboraviti da i jeziku treba posvetiti neophodnu negu. Pored kućne nege usta i zuba, pranja zuba i njihovog čišćenja raznim dodatnim sredstvima, profesionalno čišćenje u ordinaciji predstavlja drugi osnovni vid zubne higijene.

Cilj:

Cilj je uklanjanje faktora koji otežavaju pranje zuba i njihovo profesionalno čišćenje. Bez obzira na trud prilikom pranja zuba, nikotin,kafa, vino i drugi prehrambeni artikli dovode do prebojenosti zuba koju pacijent sam nije u stanju da otkloni. Profesionalno čišćenje ima za cilj da otkloni zubne konkremente, zubni kamenac, i tamne mrlje sa zuba. Sa poliranjem i konačnim fluorisanjem zuba moguće je dobiti idealno glatku površinu na koju se teško može neđto nataložiti.

Način rada:

Nakon obrade zuba ručnim instrumentima i ultra zvučnim aparatom se zubi čiste specijalnom soli koja uklanja sve naslage sa zuba. Zubi se zatim poliraju i po potrebi fluorišu. Naročito je bitno čišćenje međuzubnih prostora jer tu dolazi do koncentrisanja najvećeg broja bakterija. Bakterije iz parodontalnih džepova i sa površine jezika su u najvećem broju slučajeva odgovorne za neprijatan dah.