Posle vadjenja zuba

1. Ne dirajte ranu: kada dirate ranu, izazivate nadražaj, infekciju i/ili krvarenje. Hranu žvaćite na suprotnoj strani 24 sata, i vodite računa da nista oštro ne dodje u kontakt sa ranom.
2. Nemojte da pušite 12 sati: Pušenje može izazvati krvarenje i ugroziti zarastanje rane.
3. Pranje zuba: Nemojte prati zube bar 8 sati nakon vadjenja zuba. Kasnije, za vreme pranja zuba izbegavajte ranu.
4. Ispiranje usta: Bar 24 sata izbegavajte svako ispiranje rane, da bi se formirao krvni ugrušak, kroz koji rana zarasta. Ukoliko se ugrušak dira može doći do produženog krvarenja ili gubitka ugruška.U slučaju da se ugrušak ne stvori nastaje bolno stanje koje se zove suva zubna čašica.Ranu možete ispirati slanom vodom ili nekim antiseptičnim rastvorom nakon 24 sata, ako je tako prepisano.
5. Ne pljujte i ne pijte na slamčicu:dogadja se isto kao i u prethodnom slučaju.
6. Krvarenje: Da bi krvarenje prestalo držite gazu 20-30 minuta. Ako za to vreme ne prestane, uzmite kesicu caja i zagrizite je.U čaju se nalazi Taninska kiselina koja može smanjiti krvarenje.
7. Bol: Normalan je izvestan stepen bola nakon vadjenja zuba. Možete uzeti neki analgetik (Brufen, Caffetin, Analgin...).Ako bol ne prestaje javite se stomatologu
8. Oticanje:Da biste sprečili oticanje stavljajte hladne obloge spolja na lice u prvih 12 sati, i to 20 minuta obloge, pa 20 minuta pauze
9. Ishrana: Jedite normalno čim budete mogli. Hladna, meka hrana kao što su sladoled i jogurt su možda najprikladniji za prvi dan. Takodje je važno da unosite dosta tečnosti.