Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi oboljenjima mekih tkiva i potpornog aparata zuba. Kao što je poznato, mnoga opšta oboljenja imaju svoje oralne manifestacije, tako da stomatologu pripada velika odgovornost u otkrivanju ovih oboljenja, pošto mnoga od njih prve simptome pokazuju u usnoj duplji. Sa druge strane oboljenja usne duplje imaju uticaj na opšte zdravstveno stanje. Odavno je dokazana veza između parodontoze i srčanih bolesti. Na kraju, zdrav parodoncijum je od izuzetne važnosti za očuvanje zuba.


1. Oboljenja desni

Upala desni ili gingivitis nas prati ceo život. Više od polovine dece starije od 3 godine imaju gingivitis. Razlozi su socijalne, kulturološke ili druge prirode. Deficiti u održavanju higijene pogoršavaju ovu sliku. Kod starijih osoba učestalost se kreće između 80-100%.
Postoje akutni i hronični gingivitis.
Akutni gingivitis se odlikuje svim znacima upale od kojih je najizraženije crvenilo desni, koje često bivaju i uvećane. Desni jako krvare na dodir. Može biti i prisutan bol praćen neprijatnim mirisom.
Hronični gingivitis se često javlja nakon akutne faze. Karakteristično je uvećanje desni. Samim tim je otežano pranje zuba tako da se situacija još više pogoršava. Najkasnije tada poseta stomatologu postaje neizbežna.
Terapija se sastoji u otklanjanju naslaga, skidanju kamenca, čišćenju džepova a po potrebi se mogu primeniti i određeni lekovi. Izuzetno je važna instrukcija o pravilnoj higijeni. Pažnju treba poklonoti i adekvatnoj ishrani. Nakon smirivanja simptoma može se pristupiti korekciji protetskih i zubnih nadoknada.

Paradontologija 1


2. Oboljenja parodoncijuma

Nakon 30. godine starosti dolazi do učestalog oboljenja parodoncijuma. Bez adekvatne terapije parodontoza često dovodi do potpunog gubitka zuba. Najnovija istraživanja dokazuju da su bakterije koje su prisutne u parodontalnim džepovima odgovorne za niz opštih oboljenja. One mogu izazvati oboljenja srca i probavnih organa i takođe biti uzrok šećerne bolesti. Oboljenje parodoncijuma ili parodontoza može biti: laka, srednje teška i teška.
Terapija lakog oblika podrazumeva poboljšanje oralne higijene i uklanjanje mekih i tvrdih naslaga se površina zuba. Korekcija loših ispuna i neadekvatnih protetskih nadoknada treba da spreči stvaranje novih naslaga. Primenom specijalnih aparata i rastvora dodatno se potpomaže terapija. Učvršćivanje zuba, gubitak zadaha iz usta su efekti koji neizostavno slede.
Terapija težih oblika parodontoze iziskuje određivanje bakterijskih oblika koji su prevalentni. Primena udarne doze antibiotika je od krucijalnog značaja. U retkim slučajevima može biti neophodna i hirurška intervencija.

Paradontologija 2


3. Zatvorena kiretaža

Zatvorena kiretaža podrazumeva uklanjanje mekih i tvrdih naslaga sa površine zuba i iz parodontalnog džepa. Prednosti ove terapije je minimalno invazivna metoda čišćenja, bez obilnog krvarenja i minimalno povlačenje desni. Nedostatak je loša preglednost prilikom obrade džepova.

Paradontologija 3


4. Otvorena kiretaža

Najbitnija razlika između zatvorene i otvorene metode je ta, što se kod otvorene kiretaže obrada džepova odvija pod kontrolom oka. Postoji više operativnih metoda u zavisnosti od željenog cilja. Prednosti ovog načina terapije su dobra vidljivost i detaljnija obrada džepova. Nedostatci su intenzivniji operativni zahvat sa svim propratnim pojavama i često povlačenje desni.