Higijena

Higijena kod beba

Higijena počinje sa izbijanjem prvog zubića kod beba. Postoje specijalne četkice koje su prilagođene ovom uzrastu ali su primenljive i druge metode. Malo sterilne gaze oko prsta može poslužiti u nedostatku drugih sredstava. Bitno je sprečiti stvaranje naslaga na zubima. Pasta se ne koristi zbog mogućeg gutanja koje je nemoguće sprečiti. Važno je da dete u tzv. „oralnoj fazi“stekne navike koje je kasnije lakše slediti.

Pranje zuba

Deca najranije sa 3-4 godine mogu početi sa samostalnim pranjem zuba. Do tada brigu o zubima vode isključivo roditelji. U ovom dobu se uz kontrolu roditelja može početi sa samostalnim pranjem. Razvoj motorike je bitan činilac u savlađivanju ispravne tehnike. Sistematsko pranje nalaže čišćenje griznih i bočnih površina zuba, spolja i iznutra. U zavisnosti od uzrasta se primenjuju i različite četkice kao i paste za zube. Najvažnije je sprečiti prekomerno unošenje šećera. Flašice sa sokom ili zaslađenim čajem pre spavanja treba obavezno izbegavati.

Fluoridacija

Fluoridacija zuba predstavlja jedan od najefikasnijih dodatnih mera za zaštitu zuba. Brojna istraživanja dokazuju pozitivan uticaj fluorida na zube. U zavisnosti od uzrasta se primenjuju tablete različitih koncentracija fluora.